Scopul APGAL este de a realiza activitati si proiecte in domeniile social, educativ, de mediu, cultural si sportiv, al asistentei sociale si drepturilor omului, de a milita pentru o dezvoltare durabila cu accent pe protectia mediului si ecologie.

Pentru atingerea acestui scop ne propunem sa derulam o gama larga de activitati:

 • implicarea activa in proiecte sociale;
 • promovarea structurilor, serviciilor şi programelor de sprijinire pentru toate segmentele susceptibile la inegalitatea de şanse;
 • facilitarea integrării socio-profesionale a persoanelor cu handicap, precum şi a altor categorii mai puţin favorizate;
 • dezvoltarea de programe specifice prevenirii consumului de alcool, tutun sau alte substanţe nocive ;
 • organizarea de programe de studii, cursuri, seminarii, etc., în vederea dezvoltării spiritului antreprenorial, a formării managerilor, a specializării şomerilor în concordanţă cu evoluţiile de pe piaţa muncii;
 • realizarea de activitati de educatie si formare profesionala continua a adultilor, recunoscute la nivel national si/sau european;
 • dezvoltarea educaţiei ecologice a elevilor şi studenţilor si adultilor, promovarea programelor şi proiectelor pentru îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător.

Centrul pentru sănătate Oxigen este infiinţat de două organizatii non profit: “ASOCIAŢIA SPRIJIN IN DEZALCOOLIZARE” şi “ASOCIAŢIA STOP DROG şi este un clinică rezidenţială, de tip comunitate terapeutică, ce îşi propune recuperarea şi reintegrarea socială a persoanelor dependente de alcool, droguri şi alte substanţe psihoactive.

Scopul clinicii este de a oferi ajutor specializat persoanelor dependente, dintr-o perspectivă personalizată, având ca model programul terapeutic de tip Minnesota.

Modelul Minnesota sau a celor 12 pasi este originar din Statele Unite ale Americii, unde este aplicat inca din 1935. Este singurul program adictiv decontat de casele de asigurari de sanatate din SUA.

Programul de tratament acoperă toate cele 4 dimensiuni ale fiinţei umane:

 • biologică
 • psihologică
 • socială
 • spirituală

Filosofia noastră este: „COMUNITATE FĂRĂ DEPENDENŢE”.

De ce Oxigen?

Adevărată recuperare din dependenţă implică nu doar abstinenţa consumului de substanţe (sau absenţa jocului - în cazul dependenţei de jocuri de noroc), ci implică înlocuirea acelor comportamente dăunătoare cu altele benefice şi sănătoase. În centrul Oxigen suntem pregătiţi pentru a oferi un tratament holistic, acordând beneficiarilor noştri tot suportul pentru o viaţă senină, în abstinenţă.
Poţi alege cu încredere centrul Oxigen, atât pentru tine sau pentru cei dragi ţie, această alegere fiind susţinută de o serie de argumente care atestă o bună cunoaştere şi înţelegere a procesului de recuperare:
 • Echipa noastră de psihologi deţine abilităţile şi experienţa necesară în a relaţiona într-o manieră dinamică, chiar şi cu cei mai dificili dintre beneficiari. Acest lucru implică capacitatea de a asista persoane cu stări depresive sau atitudine lipsită de speranţa, furie, lipsa de motivaţie, rezistenţă la schimbare. Suntem uniţi într-un obiectiv comun - acela de a ne susţine beneficiarii în lupta lor contra dependenţei.
 • Viziunea noastră terapeutică urmează principiile Programului Minnesota (cunoscut sub Programul celor 12 paşi). Prin urmare centrul Oxigen îşi fundamentează activitatea terapeutică pe un program cu o experienţă de peste 70 de ani şi mii şi mii de persoane recuperate din adicţie.
 • Planul de recuperare este unul specializat şi individualizat. Nu de puţine ori, dependenţele sunt asociate şi cu alte tulburări psihice. Tocmai de aceea cei ce aleg centrul Oxigen dispun, în primă fază, de o evaluare riguroasă a personalităţii, urmând ca pe baza informaţiilor dobândite să se elaboreze un plan specializat, care să se plieze pe problemele şi specificul persoanei. 
 • Centru Oxigen încorporează o viziune holistică (complexă) asupra persoanei şi asupra dependenţei, motiv pentru care am creat un program complex de terapie care include atât persoana dependentă cât şi familia din care acesta provine. În acest sens, menţionăm o gama largă de tipuri de terapie: terapia de grup, care reprezintă baza programului, consiliere individuală, terapie ocupaţională, terapie de cuplu şi familie. Membrii familiei pot dispunde de oportunitatea de a face parte din programul terapeutic.
 • Centrul Oxigen nu este doar un centru de tratament ci şi unul de prevenţie. Ştim cât de importantă este prevenţia în familiile cu copii ai celor afectaţi de dependenţe, cunoaştem urmările pe termen lung ale copiilor ce şi-au văzut părinţii în timpu abuzului şi înţelegem consecinţele devastatoare asupra vieţii lor. În acest sens oferim suport în prevenţia comportamentelor adictive. Prin colaborarea permanentă pe care centrul Oxigen o are cu Centru în regim ambulatoriu, "Izvorul Tămăduirii", asigurăm suportul therapeutic pe termen lung, la cerere, pentru familiile beneficiarilor. În felul acesta aducem un plus în susţinerea familiilor prin conectarea la resursele comunitare. Antrenarea tuturor resurselor de suport pentru cei aflaţi în această luptă cu dependenţa reprezintă un spirijin real pentru redobândirea armoniei de familie şi menţinerea unui curs sănătos al vieţii.
 • Oferirea de suport spiritual. Recuperarea implică adeseori şi o răscolire a vieţii. Astfel persoana este pusă în situaţia de a face schimbări în cele mai profunde şi înrădăcinate arii ale vieţii. Această ar putea însemna schimbarea stilului de viaţă, a felului manipulativ de a gândi sau chiar a unor prieteni. O schimbare amplă a vieţii implică o conectare la sine şi conectare la dimensiunea spirituală. Înţelegerea acestui fapt ne-a determinat să adoptăm spiritualitatea, ca parte integrantă a procesului de recuperare şi menţinere din dependenţă.
 • Suport în menţinerea abstinenţei. Recuperarea unei persoane dependenţe este un proces îndelungat care implică o perioadă lungă de timp. Tocmai de aceea, prin programul de asistenţă cât şi prin legăturile cu resursele sociale, asigurăm consiliere beneficiarilor noştri chiar şi după ieşirea din program. Pentru informaţii în acest sens puteţi accesa rubrica.
 • Promovăm un stil de viaţă sănătos. Înlocuirea comportamentelor nesănătoase şi substanţelor dăunătoare cu o dietă sănătoasă şi echilibrată, reprezintă o componentă esenţială în programul de recuperare adoptat de Centrul Oxigen. O alimentaţie sănătoasă, dublată de activitate fizică ajută organismul să se recupereze în urma abuzului de substanţe şi îmbunătăţeşte activitatea psihică. Procesele chimice din organism se modifică ca urmare a unei alimentaţii sănătoase şi a unui stil de viaţă echilibrat.
 • Rutina unor comportamente şi atitudini sănătoase, sunt principii puternic promovate în centrul Oxigen prin întreg programul terapeutic. Beneficiarii centrului descoperă noi modalităţi de relaxare şi petrecere a timpului, antrenându-şi creativitatea prin atelierele de terapie prin artă, ergoterapie sau terapie ocupaţională. Activităţile de recreere şi creaţionale induc un sentiment de normalitate, ce poate deveni un punct de start în revenirea şi integrarea într-o viaţă sănătoasă.
Clinica de dezalcoolizare și dezintoxicare  Oxigen oferă cadrul ambiental reconfortant astfel încât să creeze un mediu plăcut şi detaşat de factorii stresori din exterior. Rezidenţii centrului se pot bucura de condiţii de locuit la standard ridicate, o varietate mare de activităţi de recreere, precum şi de o sala de fitness şi forţă, dotată cu aparatură de ultimă generaţie. 
Angajaţii centrului, precum şi membrii grupului administrative dispun de o abordare profesională şi totodată colaborativă pentru menţinerea armonioasă a programului de recuperare.
Programul de tratament al dependentei de la Centrul pentru sanatate “OXIGEN” - Bacau este inceputul unei calatorii spre recuperare care dureaza toata viata. Este nevoie doar de dorinta sincera a pacientului de “a schimba ceva” in viata. Modelul ce este “ghid” in aceasta calatorie este Programul terapeutic Minnesota sau al “celor 12 Pasi” – program ce este utilizat cu rezultate recunoscute si reusite certificate in domeniul dependentelor in Statele Unite ale Americii si in Occident, unde costurile aferente sunt suportate de societatile de asigurare de sanatate.
Prin internarea în Centrul OXIGEN se asigură pacienților un mediu protejat  si confidentialitate totala. Aici pacientul poate dobândi în câteva luni cunoștințe și își poate dezvolta aptitudinile (psiho-socio-spirituale) pentru a putea ajunge la o abstinență senina și durabilă. 
Pe tot parcursul acestei calatorii, pacientul este insotit si “ajutat sa se ajute” de o echipa inimoasa de specialisti (preot consilier spiritual, psihologi, psihoterapeuti, consilieri in adictie, medici, asistenti medicali, kinetoterapeuti, etc) cu experienta si rezultate recunoscute in tratamentul si recuperarea psihosociala din dependente de alcool, droguri, joc noroc si alte substante psihoactive.

Terapii specializate

Terapiile practicate în Centrul Oxigen sunt integrate într-un program personalizat de tratament. Fiecare pacient dispune de un psiholog (terapeut personal), care îl orienteaza în drumul său către abstinenţa.
Metoda terapeutică aplicată este cunoscută sub denumirea de Tratament în 12 Paşi (Modelul Minnesota). Este cea mai eficientă abordare a tratamentului dependenţei, dezvoltat în Statele Unite ale Americii şi aplicat şi în Europa. Principiile grupurilor Alcoolicilor Anonimi şi Narcoticilor Anonimi sunt rezumate în cei 12 Paşi, care ocupă un loc important şi în filosofia modelului Minnesota. Aceste principii au un puternic accent spiritual.
Psihoterapia individuală – prin care pacienţii sunt ajutaţi să înţeleagă situaţia pe care o traversează, să îşi mobilizeze resursele interioare, să-şi redobândească abilităţile sociale, printr-o relaţie terapeutică de „unu la unu”, bazată pe suport emoţional, empatie şi înţelegere;
Terapia de grup – prin care pacienţii se susţin reciproc, îşi împărtăşesc experienţa, puterea şi speranţa cu scopul de a-şi rezolva problemele legate de consum;
Psihoterapia cognitiv-comportamentală - prin care pacienţii sunt încurajaţi să-şi rezolve problemele şi nu doar să vorbească despre acestea. Are la baza tehnica interviului motivaţional pentru a le aminti motivele pentru care trebuie să renunţe la consum/ activitatea care le provoacă dependenţa. Se pune accent pe managementul emoţiilor negative care au declanşat consumul diverselor substanţe sau angajarea în activităţi, în căutarea plăcerii.
Consilierea familiei – prin care membrii familiei persoanelor dependente sunt învaţate să se sprijine reciproc şi să refacă relaţiile deteriorate în urma consumului. Prin modalităţile de abordare a situaţiilor, aceasta forma de psihoterapie este foarte benefică pentru reducerea distresului familial şi a sentimentelor de culpabilitate, provocate de consum.
Meditatia terapeutică – prin care pacienţii sunt încurajaţi să se elibereze de emoţiile negative acumulate în urma consumului ( anxietate, stres, depresie, comportament compulsiv) prin tehnici de relaxare care induc o stare de calm, pace, linişte şi echilibru.
Terapia pentru dependenta de jocuri de noroc - prin care pacienţii sunt ajutaţi tot prin Tratamentul celor 12 Pasi, combinat cu celelalte tipuri de terapii. Obiectivele finale sunt obţinerea abstinenţei, dezvoltarea autocontrolului, schimbarea stilului de viaţă, identificarea situaţiilor riscante şi restucturarea relaţiilor din familie şi comunitate.

Internarea

Condiţiile impuse la internare sunt:

 1. Vârsta minima 18 ani;
 2. Să fie libera alegere, prin recunoaşterea dependenţei si existenţei unei motivaţii pentru terapie;
 3. Se face în absenţa unor boli interne sau psihiatrice grave;
 4. Nu necesită trimitere medicală;
 5. La dorinţa pacientului se respecta anonimatul;
 6. Să fie evaluat psihologic de un cadru competent din centrul nostru;
 7. Să contribuie printr-o donaţie de 3300 lei/luna pentru susţinerea costurilor cu cazarea (utilitaţi, masă, întreţinere etc).